Til en hver tid er 10 til 20 prosent av hårsekkene på hodet i en hvilefase hvor de ikke produserer hår. I snitt er det normalt å miste mellom 50 og 100 hodehår per dag. I tilfeller ved sykdom, dårlig ernæring eller ved en stressende livssituasjon kan det normale daglige hårtapet øke betraktelig. Håret blir generelt tynnere over hele hodet, og enkelte kan også oppleve å miste kroppshår og at øyenbrynene blir tynnerer. Tilstanden kalles Telogen Effluvium. Det er mange årsaker til denne type hårtap, som i dagligtale ofte blir omtalt som røyting. Den gode nyheten ar at det finnes løsninger slik at det unormal hårtapet stopper. 

 Til forskjell til hormonelt hårtap hvor hårlinjen kryper sakte oppover og hvor det blir konsentrert mindre hår på toppen av hodet, oppleves Telogen Effluvium som mer som generell uttynning av håret. Dette er som oftest hår fra hårsekker som er i overgangsfasen. Håret som faller ut har da ofte en keratinisert klump som indikerer at dette er hår fra den Teleogene fase, derav navnet Telogen Effluvium. 

Hva kan forårsake midlertidig hårtap? 

Det er en rekke tilstander som kan forårsake midlertidig hårtap, og mye har med livsstil å gjøre. 

Fysisk og psykisk stress 

Et høyt stressnivå kan føre til at usunne ting skjer med kroppen din. For mye stress kan føre til at et stort antall hårsekker går fra vekstfase til hvilefase. Grunnen til dette er uvisst men det kan være en reaksjon fra kroppen om å konsentrere energi på de “viktige oppgaver”. Hår og negler er som ofte sist i køen når kroppen prioriterer, med det resultat at det kan bli et betydelig hårtap i tilfeller av stort fysisk eller psykisk stress. Heldigvis er ikke denne type 
håravfall permanent. Når stresset blir mindre begynner hårsekkene igjen å produsere hår gjennom en naturlig vekstfase. 

Graviditet 

Det er flere endringer som skjer i en kvinnes kropp under svangerskapet. Fysisk og psykisk stress i forbindelse med fødsel samt hormonelle endringer kan begge føre til håravfall. Her kan det da bli en dobbel effekt med Telogen Effluvium og Androgent hårtap. Resultatet kan være et kraftig hårtap etter fødselen. Den gode nyheten er at denne tilstanden er midlertidig og de fleste kvinner begynner å få håret tilbake innen 6 til 12 måneder. 

Kvinnelige hormoner / Prevensjon 

Bruk av eller p-piller kan føre til hormonelle forandringer og hormonelt hårtap. Her finnes det gode løsninger, som NISIM Shampo som gjenoppretter balansen i hodebunnen selv om det skulle være hormonelle ubalanser i kroppen. 

Anabole Steroider 

En av flere mulige bivirkninger ved bruk av anabole steroider er hårtap. Dette kan skyldes forhøyete nivåer av Dihydrotestosteron (DHT)  i hodebunnen og/eller hormonelle ubalanser som påvirker stoffskifte som igjen kan føre til hårtap. 

Lupus 

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom som kan gi mange ulike symptomer. Et vanlig symptom er utslett og betennelser i hodebunnen som kan føre til hårtap. Nisim Shampoo har kan være effektiv i dette tilfellet da virkestoffene i produktet stabiliserer hodebunnen slik at hodebunnen blir renere og at hårtapet stopper. 

Cellegift 

Cellegift dreper de hurtigvoksende cellene i kroppen, inkludert cellene i hårfolliklene som er viktige for produksjon av hår. Etter at cellegiftkuren er over vil håret komme tilbake, men noen ganger har håret en annen struktur og farge. På mange apotek og sykehusapotek selges FAST shampo og balsam som kan ha meget god effekt på å få ditt gamle hår tilbake raskt. 

Hårtap grunnet vekttap og ernæringsmangler 

Hvis du ikke har ernæringsmangler vil kosttilskudd ha liten innvirkning på hårtap. Hvis du derimot er på en slankekur så være oppmerksom på at det kan føre til ernæringsmangler. For et sunt og sterkt hår, trenger man et riktig inntak av proteiner og mineraler som sink og magnesium, jern og vitamin D.  Et raskt vekttap også kan utsette kroppen for stress som igjen kan føre til hårtap. Hvis det er et 
underskudd i kroppen så vil den prioritere de viktigste organene først - hår og negler er sist i køen. Det er derfor viktig at slanking kombineres med riktig kosttilskudd og at det gjøres i moderasjoner og over tid. Hvis ikke kan det føre til at kroppen kommer i ubalanse, med hårtap og tynnere hår som resultat. 

Hvordan kan jeg motvirke midlertidig hårtap? 

Da midlertidig hårtap som regel er et resultat av helsemessige utfordringer, er det dette som først og fremst må adresseres. Som et godt supplement, er NISIM shampoo et effektivt produkt mot hårtap og hodebunnsproblemer. Sjampoene gir skånsomt fuktighet og pleie i de periodene du trenger det som mest. 
 

Finn din nærmeste forhandler >>

Les mer om NISIM Shampo mot hårtap og hodebunnsproblemer >>

Les mer om FAST Shampoo og Conditioner – for raskere hårvekst >>

NISIM og FAST veledningshefte >>