TRENING OG HÅRTAP

Kan det være en sammenheng mellom trening, svette og hårtap?
Å trene er en viktig del av en sunn livsstil. Man holder vekten i sjakk, man har mer energi, og humøret og søvnen blir bedre. Med alle de gode fordelene, så er det ikke alltid hårsekkene i hodebunnen opplever de samme fordelene som trening gir resten av kroppen. I enkelte tilfeller kan det gå ut over hårsekkenes evne til å produsere et sterkt og sundt hår. Løsningen er enkel og det er ikke å trene mindre..  

Hormonet DHT er ‘sjefen’ i hodebunnen
Det er mange faktorer som virker inn på hårsekkenes evne til å produsere et sterkt og sundt hår. Alle vet at et sundt kosthold, god hodebunns hygiene, og helse er viktige faktorer for håret. 

For de som er genetisk utsatt for hårtap så er det hormonet DHT som kan ha stor innvirkning på vekstfasene til hårsekkene i hodebunnen. Hos menn er det som oftest mest DHT i tinningene og på toppen av hodet. Hos kvinner er DHT mer jevnt fordelt – derfor har kvinner ofte mer diffust hårtap.  

Selv med aldri så god helse og kosthold så vil dette hormonet kunne bestemme om hårsekken skal produsere hår eller ikke. DiHydroTestosteron (DHT)(1) er et sterkere hormon enn testosteron og er et produkt av det mannlige kjønnshormonet Testosteron og et enzym som bl.a finnes i huden og svetten. DHT har innvirkning på mange kroppsfunksjoner som gir mannlige egenskaper som, hårvekst, hud, muskelmasse, libido og generell velvære. 

Kort sagt, for de som er genetisk i faresonen, så kan for mye DHT i hodebunnen føre til tynnere hår og hårtap. Den gode nyheten er at Nisim sjampo og Nisim Extract fjerner DHT. Produktene har vist seg å være svært effektive til å stoppe og forebygge hårtap (og hodebunnsproblemer) samt gi gjenvekst av hår.

Selv om trening er sundt så kan overtrening sette kroppen under stress.
Stress påvirker mange aspekter av din helse, inkludert håret. Stress i kroppen som følge av overtrening kan føre til hårtap – denne type hårtap er ikke ‘permanent’ eller hormonelt betinget. Stress i kroppen kan føre til noe som heter Telogen Effluvium(2) – eller telogent hårtap. Dette er en tilstand hvor mange hårsekker kan gå over i hvilefasen og da med med stort hårtap som resultat. Håret vil som regel komme tilbake når stresset i kroppen forsvinner. Ved overtrening og spesielt ved intense treningsøkter så viser studier at testosteron nivået i kroppen kan øke(3).  Dette kan føre til dannelse av mer DHT som igjen kan føre til hårtap – merk igjen at dette gjelder de som er genetisk disponert til å bli tynnere i håret.

Hårtap som følge av trening og i kombinasjon med slanking.
Hårtap som følge av dårlig ernæring er kanskje mer vanlig enn stressrelatert hårtap. Ofte vil man gjerne raskt ned i vekt eller man ønsker å fjerne overflødig fett for å bedre definisjonen av musklene. Hvis man forsømmer kostholdet så kan dette også gå ut over håret. Hvis det er et underskudd i kroppen så vil kroppen prioritere de viktigste organene først - hår og negler er sist i køen. Selv ved lavt kaloriopptak er det viktig at man tar til seg riktig mengde med vitaminer og næringsstoffer – og aller helst at slanke kuren gjøres over tid.  


Proteintilskudd i forbindelse med trening.
Proteintilskudd er ofte laget av myse. Myse er et biprodukt ved produksjon av melk. I seg selv vil protein tilskudd ikke forårsake hårtap. Andre produkter derimot som inneholder kreatin, DHEA og andre prohormoner bør man være oppmerksom på. Merk at de to sistnevnte er ulovlige i Norge og de kan gi mange uønskete bivirkninger, inkludert hårtap. 

Når det gjelder bruk av Kreatin så er det også påvist en sammenheng mellom bruk av kreatin og DHT. Hårtapet kan starte eller øke som resultat at det blir økte mengder med DHT i kroppen. Ifølge et stort studie publisert av Clinical Journal of Sport Medicine blir økte mengder DHT knyttet til bruk av Kreatin. I dette studiet(4) økte mengden av DHT med hele 56%. 

Ved hormonelt hårtap/ genetisk hårtap så må det være minst 3 faktorer til stede;
1)    Gener for hårtap 
2)    DHT i tilstrekkelige mengder (testosteron + enzymet 5 alfa reduktase)
3)    Tid  

Genene avgjør.
En teori er at mange mennesker har en arvelig overført ‘følsomhet’ for DHT. Denne kombinasjonen av hormonelle og genetiske faktorer kan forklare hvorfor noen mennesker mister mer hår enn andre. Dette vil bli diskutert i detalj i neste artikkel. En annen teori ar at 5 alfa reduktase akkumuleres over tid og at man derfor fortsetter å miste hår når man blir eldre, selv om DHT nivået synker i kroppen med de mange ulemper som det har, inkludert mer hår på kroppen og mindre på hodet.

DHT er et produkt av Testosteron og enzymet 5 alfa reduktase som bl.a finnes i huden samt svette/talg kjertlene.
De Aprokine svettekjertlene (svette kjertler hvor det er mye hår) produserer en talgholdig, melkeaktig svette. Dette er en svette som gir næring til hudbakterier som kan føre til kviser og uren hodebunn. Hormonet DHT har innvirkning på produksjon av talg og svette(4). Et eksempel som kan illustrere dette er at hudproblemer og hårtap ofte er et problem relatert til bruk av anabole steroider. I dette tilfellet blir det en stor økning av testosteron og DHT i kroppen. Tilsvarende er det for tenåringer med fet hud hvor det også kan være mye testosteron og DHT i kroppen. DHT binder seg til reseptor-områdene i hodebunnen og hårsekkene. DHT forstyrrer den normale vekstfasen som er viktig for et sunt hår og en naturlig frisk hårvekst. 

Resultatet er at netto hårmengde blir mindre (hårtap større enn ettervekst) og det håret som er igjen blir tynnere og svakere. Hårtap som følge av DHT er mest vanlig hos menn, men kvinner etter graviditet og etter overgangsalder kan også ha store utfordringer med hårtap som følge av DHT.  

Det er derfor viktig å vaske håret ofte med Nisim sjampo som både renser hodebunnen og hjelper til med å kontrollere mengden av DHT i hodebunnen.

Økt fysisk aktivitet kan også føre til mer DHT.
Forskning viser at det kan være en generell sammenheng mellom trening, økte nivåer av testosteron og DHT. Kanskje derfor man føler velvære etter en god treningsøkt da DHT er en viktig faktor for bl.a velvære, libido og hårvekst. 

Ifølge en studie publisert på National Institute of Health's PubMed, har trening potensialet til å øke DHT-nivået. Studie ble gjennomført i 2008 og besto av 102 menn som var mellom 45 og 75 år(5). Studiet vist at den økte treningsmengden også viste en økning av DHT. 


Produksjon av svette er kroppens naturlige mekanisme for blant annet å kjøle ned kroppen ved fysisk aktivitet og trening.
Svette inneholder bl.a. melkesyre, klor og salter som kan skade keratinet i håret. Dette kan føre til at håret blir svakere, tynnere og tørrere og det kan i verste fall knekke slik at det blir mindre hår. Det er derfor viktig at man vasker håret ofte med en mild sjampo. Aller best, bruk NISIM sjampo da den også fjerner, svette, talg, urenheter -og DHT i hodebunnen. Den er uten sulfater slik at den ikke tørker ut håret og hodebunnen, selv om man vasker håret hver dag – noe vi mener kan være viktig for en sunn hodebunn.

Menn har også en større konsentrasjon av DHT på toppen av hodet og i tinningene (6). Dette er årsaken til at menn mister håret der først. Hos kvinner er hårtapet vanligvis mer diffust og jevnere fordelt over hele hodet. Spesielt etter overgangsalder er det mange kvinner som opplever denne type hårtap. Merk at DHT og hormonelt hårtap kan komme fra både mors eller fars-siden og ramme både menn og kvinner.

Hodebunnshygiene.
En hodebunn i ubalanse kan ha en direkte effekt på kvaliteten av håret. Det er derfor viktig ved trening at man vasker håret ofte, aller helst med Nisim Shampo som skånsomt rengjør hodebunnen og samtidig fjerner DHT fra hodebunnen. Voks og tunge styling produkter kan også tette igjen hodebunnen, og skape svette og hodebunns problemer. Bruk heller Nisim Styling som er bra for hodebunnen – den har også et Uv filter. 

Klinisk dokumentasjon viser at Nisim Shampo og Nisim Extract fjerner DHT i hodebunn (7).
Nisim Shampoo alene stopper og forebygger hårtap. For gjenvekst av hår må Nisim Extract brukes sammen med Nisim Shampoo. Extractet vil kun gi gjenvekst av hår som er mistet inntil 3-5 år tilbake i tid. 

Vår erfaring er at Nisim stopper hormonelt hårtap på så kort tid som en uke hvis man vasker håret hver dag den første uken. Husk alltid å sjamponere to ganger etter hverandre og massér sjampoen godt inn i hodebunnen hver gang. Skyll godt ut etter hver sjamponering og vask håret gjerne hver dag, og spesielt viktig er dette etter hver treningsøkt. Nisim sjampoene er uten sulfater. Den sliter derfor ikke på håret selv om du vasker håret hver dag.

Hvis du er usikker og lurer på om Nisim virkelig kan hjelpe til med å stoppe hårtapet ditt? Prøv sjampoen en uke og se selv at hårtapet ditt sannsynlig vil være under kontroll innen en uke! Nisim er også meget effektiv mot alle typer hodebunnsproblemer. Nisim serien er så mild at den kan brukes av hele familien!  Her er hva noen kunder sier om Nisim.

Tilslutt; trening er bra for din helse, humør, libido og velvære. Trening i seg selv vil ikke føre til mer hårtap, men det kan være indirekte faktorer som beskrevet ovenfor som sammen med trening kan føre til hårtap tynnere hår og spesielt utsatt er de som er genetisk disponert til å miste håret. Løsningen er enkel.  Man må jo vaske håret så hvorfor ikke bruke en riktig sjampo som både pleier hodebunnen -og samtidig stopper og forebygger hårtap? 

Det er ikke uten grunn til at Nisim serien er blitt så populær – Nisim selges av frisør salonger, Vitusapotek, Ditt Apotek, Apotek 1, Boots Apotek og Sykehusapoteket på bla. Ullevål, Sykehusapoteket Bærum, Lovisenberg Diakonale Sykehus, Lillehammer Sykehus, Drammen Sykehus, Radiumhospitalet med flere. 

Referanser:
(1). DHT Dihydrotestostero
Dihydrotestosteron (DHT) er ifølge nyere forskning hovedårsaken til hormonelt/genetisk hårtap. Personer med alopecia androgenetica har forhøyede nivåer av DHT i områder av hodebunnen med hårtap. DHT bidrar til en forkortet vekstfase, miniatyrisering av hårfolliklene og færre antall synlige hår. Kilder: National Health Service (NHS), UK, Wikipedia, HHS (Department of Health and Human Services USA), NIH (National Institutes of Health, USA). 

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrotestosterone;
Activity of testosterone 5 alpha-reductase in various tissues of human skin.  US National Library of Medicine, J 

Hormonal therapy in female pattern hair loss
International Journal of Women's Dermatology Volume 3, Issue 1, March 2017, Pages 53-57loss https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647517300011

(2). Telogen effluvium
 https://en.wikipedia.org/wiki/Telogen_effluvium

(3). 
Kreating og DHT
Clinical Journal of Sport Medicine. Issue: Volume 19(5), September 2009, pg. 399-404
https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/2009/09000/Three_Weeks_of_Creatine_Monohydrate.9.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741313

The effects of creatine supplementation on muscular performance and body composition responses to short-term resistance training overreaching. Eur J Appl Physiol. 2004 May;91(5-6)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14685870

(4) 
Rees J and Shuster S  "Pubertal Induction of Sweat Gland Activity"  Clin Sci1981; 60: 689
https://pdfs.semanticscholar.org/2854/7bc8f5c28856af1919d327b00efedd13fccc.pdf

Androgen action on human skin – from basic research to clinical significance
http://www.klinikum-dessau.de/fileadmin/user_upload/Hautklinik/PDF-Files/244_expder-androgens.pdf

The 5 alpha-reductase system and its inhibitors. Recent development and its perspective in treating androgen-dependent skin disorders.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8944337

Activity of testosterone 5 alpha-reductase in various tissues of human skin.  US National Library of Medicine, J Invest Dermatol. 1980 Apr;74(4):187-91.  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7373071

(5) 
Effect of Exercise on Serum Sex Hormones in Men: A 12-Month Randomized Clinical Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3040039/

Responses of sex steroid hormones to different intensities of exercise in endurance athletes.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26518151

Dihydrotestosterone is elevated following sprint exercise in healthy young men
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23471952

(6) Eccrine sweat glands and ducts are found everywhere in the skin Eccrine glands are particularly numerous on the forehead, scalp, axillae, palms and soles.  James S. Lowe BMedSci, BMBS, DM, FRCPath, Peter G. Anderson DVM, PhD, in Stevens & Lowe's Human Histology (Fourth Edition), 2015

(7) https://www.nisim.no/Category/ShowNoSub/744/Klinisk-Studie-I

NISIM produkter kan kjøpes på apotek og hos frisører

  • Nisim
  • FAST